MTV 30 år

Den 1 augusti 1981 började MTV sina sändningar. Syftet var att visa musikvideor i program som leddes av VJ:s, video jockeys, och första video att visas var The Buggles ”Video killed the Radio Star”. Jag minns inte riktigt när jag började att titta på MTV mer regelbundet, men kanske var det två, tre år efter starten. Före MTV var det [...]

Den 1 augusti 1981 började MTV sina sändningar. Syftet var att visa musikvideor i program som leddes av VJ:s, video jockeys, och första video att visas var The Buggles ”Video killed the Radio Star”. Jag minns inte riktigt när jag började att titta på MTV mer regelbundet, men kanske var det två, tre år efter starten. Före MTV var det främst radioprogrammet ”Upp till tretton” med programledaren Ulf Elfving som stod för våra musikupplevelser.

När jag fick tillgång till MTV visades The Buggles video fortfarande då och då, men den videon hörde inte till mina favoriter. Istället minns jag The Cars ”You might think” med sångaren Ric Ocasek som stalkar en tjej genom att bl.a. stå och sjunga på hennes tvål i badet och borra i hennes tänder. Eller Peter GabrielsSledgehammer” som är en orgie för dem som gillar modellera. En tredje oförglömlig klassiker är Dire Straits ”Money for Nothing” som också var första video att visas när MTV Europe drog igång 1 augusti 1987. Det var inte bara musiken i sig som var upplevelsen, utan lika mycket själva videon.

MTV var för mig då lite vad YouTube är för min son nu. Där kollade jag förstås videor med mina favoritartister. Framför MTV bänkade vi oss, jag och kompisarna, för att se om det var Howard Jones, Kate Bush eller kanske Nik Kershaw som tagit första plats på veckans topplista. Vi spelade också in våra favoritvideor på VHS-kasett och poppade sedan Queens ”Radio Ga Ga” och Twisted SistersWe’re not gonna take it” om och om igen. Kompisen lyckades spela in hela Duran Durans konsertfilm Arena när den sändes på MTV och det bandet spelade vi till slut sönder för att gång på gång få se basisten John Taylors snygga nuna. MTV var också vårt Spotify. Det fick stå på i bakgrunden när vi träffades och när vi hade fester. Skulle det dansas höjde vi ljudet på tv:n.

Numera är det sällan jag ser på MTV. När jag zappar fram till kanalen är det oftare någon dokusåpa, typ Jersey Shore, eller bilfixarprogrammet Pimp My Ride, än någon musikvideo. De videor jag vill se finns dessutom oftast på just YouTube. Men jag kan sakna den ivriga väntan som infann sig när det var premiärvisning på MTV av Chicagos, Madonnas, Michaels Jacksons, Eurythmics eller Bruce Springsteens senaste video. Och fredagsmys, det var för mig när VJ Paul King inledde fredagens program med ”It’s Friday and the weekend has started as far as I am concerned”!