Jobs has left the building!

Få företagsledare har betytt så mycket och förknippats så intimt med sitt företag som Steve Jobs med Apple. Efter att ha förlorat maktkamp med styrelsen och den dåvarande VD:n John Sculley 1984 så kom Jobs tillbaka till ett Apple i djup kris. Som återinsatt VD så inledde han en sällan skådad karriär som i dag [...]

Få företagsledare har betytt så mycket och förknippats så intimt med sitt företag som Steve Jobs med Apple. Efter att ha förlorat maktkamp med styrelsen och den dåvarande VD:n John Sculley 1984 så kom Jobs tillbaka till ett Apple i djup kris. Som återinsatt VD så inledde han en sällan skådad karriär som i dag lett fram till att Apple är världens högst värderade börsbolag.

Jobs är född i San Francisco 1955 och adopterades av paret Paul och Clara Jobs som också gav honom hans namn, Steven Paul. Efter Cupertino Junior High School fortsatte Jobs till Reed College i i Portland, Oregon. Under ett sommarjobb på HP i Palo Alto träffade han Steven Wozniak och de bildade Apple, 1976, tillsammans med Ron Wayne. Wayne sålde senare sin andel i bolaget. 1984 lanserades Macintosh, den första datorn med ett grafiskt operativsystem. Samma år värvade Steve Jobs John Sculley från Pepsi med de numera odödliga orden “Vill du fortsätta att sälja sockervatten eller komma till oss på Apple och förändra världen?”.

Sparken

Sculley blev ny VD och Steve Jobs fick leda Macintosh-avdelningen inom Apple. Bara ett drygt år senare förlorade Jobs en maktkamp med styrelsen och Sculley och fick sparken från Apple. Jobs gick vidare och bildade NeXT, ett nytt datorföretag med ett helt nytt operativsystem. 1986 köpte Jobs The Graphics Group från Lucasfilms. Bolaget heter idag Pixar och är ett av de ledande produktionsbolagen för animerad film. Drygt tio år senare köpte Apple NeXT och Steve Jobs var tillbaka på Apple. Ett företag som då stod på ruinens brant. Jobs har efteråt sagt att Apple bara var 90 dagar, ett kvartal, från konkurs. Med pengar från konkurrenten Microsoft drogs nya projekt igång och Jobs lade samtidigt ned flera stora projekt som Apple startat. Däribland den lilla handdatorn Newton. NeXT utvecklades vidare och blev till slut Mac OS X och Apple lanserade också musikspelaren iPod. Den senare blev en jättesucce´. Apple var räddat och Steve Jobs var också Apples självklare ledare.

Jobs handplockade Tim Cook, Phil Schiller och Jonathan Ive som tillsammans med Scott Forrestal i dag utgör den inre kärnan i Apple. Efter Powerbook och iBook lanserades MacBook och MacBook Pro, Apples nuvarande linje med bärbara datorer. iMac lanserades som en färgglad stationär dator i plast. I dag är den i aluminium och den bär samma omisskänliga design som resten av Apples produkter. Allt designat av geniet Jonathan Ive.

Intäkterna

Apple har aldrig varit ett stort datormärke och aldrig varit i närheten av att kapa åt sig några stora andelar av användarna. Steve Jobs har också upprepade gånger sagt att Apple aldrig haft sådana ambitioner. Apple vill bygga de bästa prylarna och i dag har OS X  närmat sig 11-12 procent av användarna i USA men siffran globalt ligger fortfarande under 10 procent. Apple dominerar inte heller mobilmarknaden med sitt iOS men plockar däremot in närmare 66 procent av alla intäkterna när det handlar om smarta telefoner. Efter flera år med rekordrapport efter rekordrapport  har Apple i dag en kassakista fylld till bredden. Det handlar om intjänade tillgångar på 76-77 miljarder dollar.

Det finns gott om historier om Steve Jobs, hans snille och inte minst om hans heta temperament. När MobileMe lanserades så fungerade inte tjänsten som tänkt. Jobs samlade hela teamet med alla cheferna, äntrade scenen och ställde en enda fråga – hur fungerar MobileMe.

När den ansvarige med darrande stämma berättat vad tjänsten var tänkt att göra avbröt Jobs honom och skrek med hög röst

- And why the fuck does´nt it do that?

Teamets chef plockades bort och sedan städades MobileMe upp och till slut fick Apple tjänsten att fungera anständigt.

Vid ett annat tillfälle hade ett team inom Apple jobbat i månader på ett nytt program för att bränna CD/DVD-skivor. De hade ritat, designat och försökt skapa ett enkelt,snyggt och prydligt program. En dag stod Jobs i dörren, frågade vad de höll på med, lyssnade och sa sedan.

- Tänk er att man bara skapar en folder, lägger filerna i den och sedan klickar på en knapp för att bränna ut innehållet. Skulle inte det kunna fungera?

Sedan gick han och lämnade ett team som insåg att det bara var att skrota månader av hårt arbete. Jobs hade rätt och i dag vet alla Apple-användare att det är så det fungerar i OS X.

Teknikjätte

Under Steve Jobs tid på Apple så har företaget utvecklats från ett litet, rebelliskt bolag till en teknikjätte med egna butiker i massor av länder. Apple dominerar flera marknader, intäktsmässigt och har de största marginalerna och de högsta intäkterna. Allt medan de applåderas av användarna. Apples så kallade keynotes kopieras av alla men inget företag har ens kommit i närheten av att lyckas med att skapa ett sådan köpsug och sådan hype runt sina produkter som Apple. Hemligheten är tämligen enkel – snygga prylar som fungerar men det verkar bara vara Apple som lyckas med det fullt ut. Konkurrenterna får nöja sig med att försöka kopiera design och koncept för att hänga med.

“Nu går Steve Jobs hem och fortsätter att jobba på iPhone 5 medan konkurrenterna år hem och försöker kopiera iPhone 4”, skrev Wall Street Journals Walt Mossberg sedan den nuvarande modellen av Apple telefon visades upp.

Överleva

Kommer då Apple att överleva utan Jobs?

Utan tvekan. Jobs har målmedvetet på senare år jobbat på att se till att företagt vilar i säkra händer. Ett arbete som inleddes då Jobs diagnosticerades med en ovanlig form av bukspottscancer. De senaste två åren så har Tim Cook i praktiken skött uppgiften som VD under två sjukledigheter. Den sista slutade med Jobs avgång och Jobs betydelse för Apple kan inte överskattas. Jobs är Apple på ett sätt som inget annat varumärke eller företag kommer ens i närheten av.  Utan Jobs vid rodret så måste Apple snabbt fylla luckan för att varumärket och loggan fortfarande ska stå för den gör i dag. Det handlar om en tydlighet och om att förknippas det som är hemligheten – snygga prylar som fungerar.

Steve Jobs finns kvar i företaget som styrelseordförande och snabbt efter det att hans avgång tillkännagavs så såg Apple till att Wall Street Journal fick veta att Jobs kommer att finnas med som en slags mentor när det handlar om långsiktiga beslut och i utvecklingen av nya produkter. Det var nödvändigt att förmedla budskapet ´business as usual´men det kommer inte att bli som förr. En ikon har nämligen lämnat scenen och det finns ingen i dag inom Apple som har samma karisma, samma blixtsnabba kommentarer och som förknippas med företaget som Steve Jobs gör.