Konst på två sätt!

Vad som är konst och vad som inte är konst är en fråga som hela tiden aktualiseras och jag tror inte det går att komma fram till ett ”rätt” svar där. Att konstatera att det ligger i betraktarens ögon brukar väl bli kontentan i sådana diskussioner. Men jag vill dela mina tankar kring detta med [...]

Vad som är konst och vad som inte är konst är en fråga som hela tiden aktualiseras och jag tror inte det går att komma fram till ett ”rätt” svar där. Att konstatera att det ligger i betraktarens ögon brukar väl bli kontentan i sådana diskussioner. Men jag vill dela mina tankar kring detta med konst utifrån två upplevelser i sommar: ett besök på Nationalmuseum i Stockholm och en vandring i Örebro med sikte på OpenART.

På Nationalmuseum fick vi lämna ifrån oss vår ryggsäck då den var ”lite för stor” för att tas med in, sa vakten. Jag antog att han dels menade att jag kunde stöta emot saker när jag vände mig men också att den skulle kunna rymma något om jag tänkte stjäla. Sedan gick vi tillsammans med andra besökare och patrullerande vakter genom de olika utställningarna.

Mest var det vad jag skulle kalla ”traditionell” konst, med målningar av Rembrandt, Carl Larsson, Bruno Liljefors, m.fl. Men även lite mer ”kontroversiell” konst fanns att se. Mellan 24 mars och 14 augusti i år pågår utställningen ”Lust & Last”. Där visades allt från ganska oskyldiga teckningar på nakna rumpor eller en målning där kvinnan visade ett bröst till samlagsscener eller en film på en hel vägg som visade en skogsdunge där en kvinna låg naken och onanerade.

Min son som snart fyller 8 var med. På vissa ställen gick vi lite fortare förbi, på andra var det helt ok att stanna och förklara. För han hade en del frågor om det nakna, oftast vad det föreställde. Mest gillade han nog en ”dubbeltavla”; en tavla med en påklädd kvinna på ena sidan som visade rumpan när man kollade på andra sidan. Annars var det ett klassiskt verk med lejon av Jean-Baptiste Oudry som var favoriten.

I Örebro är OpenART konst från ett 70-tal konstnärer som placerats ut i city, både inomhus och utomhus. Årets utställning pågår mellan 11 juni och 11 september. Även här var sonen med och vi hade tur med vädret och strosade omkring och tittade på de konstverk som fanns längs vår valda väg. Mitt i tog vi en fika och där det fanns lediga bänkar satte vi oss vid vattnet och solade en stund. På denna konstpromenad gillade sonen att interagera med konsten, peta lite på, gå runt, titta på undersidor och ifrågasätta. Han gillade bäst de ”vita gubbar” som är utplacerade på flera ställen samt ”Big yellow Rabbit” på Stortorget.

Jag själv är glad över att ha sett både Nationalmuseums konst och konsten på OpenART. Jag väljer dock Rembrandt och Carl Larsson före samlagsscenerna (de mindre oskyldiga sådana) och jag väljer OpenART före inomhusmuseum i Örebro. På Nationalmuseum kände jag det man brukar kalla för ”historiens vingslag”, konst och kultur i sin klassiska form. På OpenART handlar det mer om att i rätt väder få se något man aldrig sett förut.

Tillbaka där jag började: vad konst egentligen är. Sett ur sonens synvinkel är det roligare med konst man får beröra och att han är en aktiv kille bidrar nog till att han gillar helhetsupplevelsen med att gå omkring utomhus. För min del är det dels det historiska som man läst om och ”borde” se samt det oväntade i upplevelsen – vare sig det gäller nakenhet eller en stor gul kanin.

Jag skulle också kunna se den gula flaska som guppade i vattnet vid slottet som konst. Den var vacker där den stod så fint upp-och-ner. Sekunden senare kom jag på att jag stod och hyllade nedskräpning.

Jag gillar också Ernst Billgrens Besserwissermaskin där man kan ”slumpa fram” vad konst är. Jag slumpade fram ”Förvirring leder till sånt som passar på museer” och ”I framtiden kommer vi alla göra omslaget på kulturdelen”.

http://www.ernstbillgren.se/vadarkonst/#/besserwissermaskinen/