”Jiddra inte” – Patrik Pelosio & Theodor Lundgren

Jag har sen ung ålder tyckt att undre världen främst i svensk storstad (läs Stockholm) varit fascinerande. Såg på filmer där unga människor tog droger och använde mycket våld. Själv har jag vart långt ifrån båda. Jag är uppvuxen i ett litet samhälle där min far vart aktiv i umgdomskultur/fritidsomsorg för kommunen och jag blev tidigt introducerad till idrott och [...]

Jag har sen ung ålder tyckt att undre världen främst i svensk storstad (läs Stockholm) varit fascinerande. Såg på filmer där unga människor tog droger och använde mycket våld. Själv har jag vart långt ifrån båda. Jag är uppvuxen i ett litet samhälle där min far vart aktiv i umgdomskultur/fritidsomsorg för kommunen och jag blev tidigt introducerad till idrott och olika ”inte använda droger” projekt. Men det där farliga och okända för mig har alltid varit spännande. Jag har alltid vart fascinerad över vad som gör att andra kan misshandla någon annan med (i min värld finns inga anledningar) eller utan anledning. Så när jag skulle ta lite semester och åka till Turkiet så tänkte jag att jag är tvungen att ha någon sysselsättning för att dämpa min tristess när sällskapet vill sola eller som det heter ”pressa”. En bok blev valet och jag valde boken ”Jiddra inte”. En självbiografi där jag fick följa Patrik, en kille från Stockholms förort, som snabbt under sin ungdom gick från små misshandel till tunga brott i Sverige och utomlands.

Jag måste tyvärr säga att jag är besviken på boken. Den känns nästan stundtals som en loggbok av händelser. Jag saknar känslorna och kickarna som jag antar han får av våldet. Saknar oxå anledningen till varför han slåss. Visst han skriver i boken att hans far misshandla honom och att han hade ett rätt hårt klimat hemma där både han, syskon och mor visade både respekt och rädsla för den bestämda fadern. Men för mig räcker det inte. För jag tror inte man helt plötsligt blir kriminell som 11 åring som han skriver i boken. Det måste finnas någon eller några som påverkat hans val i den tidigare åldern som jag saknar.

Vad jag kan förstå det som handlar Patriks våld om att få makt. Han ville stå i centrum och vara den alla visa respekt för och en viss rädsla. Han blev den killen innan han nådde sin topp i den undre världen men jag skulle vilja veta mer varför han hade ett sånt behov av att få den makten.

Det som gör boken bättre är just vad som hände sen. Patrik Pelosio föreläser för ungdomar på gymnasieskolor och till och med har startat en stiftelse som arrangerar kollo för ungdomar som bor i områden med mycket kriminalitet. Stiftelsen heter ”Jiddra inte”, exakt som boken.

Men om du gillar böcker/filmer om ungdomsvåld så vill jag rekommendera:

Böcker

”En av grabbarna” av pseudonymen Johan Höglund om fotbollshuliganism och främst hur Firman boys blev till vad det är idag. (tyvärr slutsåld nästan överallt)

”Insidan: brotten, pengarna, tiden” av Liam Norberg om hur Liam gick från kicker på stockholmsgator till att göra ett av Sveriges största värdetransportrån.

Filmer

”Sökarna” Filmen där Liam Norberg spelar ”Jocke” en kille som är snarlik den kille Liam själv var. Vid sidan av filmen gjorde Liam brott och åkte in samma år som filmen släppte i ett 5,5 års fängelsestraff för Värdetransportrån.

”Nattbuss 807″ om Kalle och Carlos olika gäng i stockholmsförorter och relationen sinsemellan.

”Stockholmsnatt” Filmen om en ung Paulo Roberto och hans liv innan han blev världsboxare.

För tillfället kommer jag inte på fler men skriv gärna i kommentar fältet om ni kommer på film/bok som handlar om ungdomsvåld i Sveriges storstäder.