Jag känner ett inombordligt sug efter att höra Mat-Tina säga ”fuck!”

Jag vet faktiskt inte om det finns någon programkategori som hyllar de återhållsamma kvinnoidealen och de patriarkala gorillaidealen såsom matlagnings-tv gör. Vi har de manliga kökscheferna som skriker könsord och svettas passionerat i matångorna. Sedan har vi kvinnorna som står hemma i köket i söta förkläden och bakar hallondrömmar. Per Morberg hamnar väl rimligtvis och [...]

Jag vet faktiskt inte om det finns någon programkategori som hyllar de återhållsamma kvinnoidealen och de patriarkala gorillaidealen såsom matlagnings-tv gör. Vi har de manliga kökscheferna som skriker könsord och svettas passionerat i matångorna. Sedan har vi kvinnorna som står hemma i köket i söta förkläden och bakar hallondrömmar. Per Morberg hamnar väl rimligtvis och undantagsvis någonstans i mitten. Den söte fan.

Det känns trist. Och jag känner ett inombordligt sug efter att höra Mat-Tina skrika ”fuck!” då hon bossar runt i sitt restaurangkök likt en vilde med femton skruvar lös. Jag vill se Leila Lindholm kasta tallrikar i väggen. Jag vill se briljanta Rättviseförmedligen efterlysa smygpackade, kvinnliga kökschefer som är grova i mun och gärna syns i tv. Där tror jag garanterat det finns flera talanger att plocka mellan. För allvarligt så är de flesta som jobbar i kök lite, vad ska man säga, speciella? Okej, jag hårdrar men jag tror att det är någonting i stekoset som gör att man går ifrån att vara kock till att istället bli lite kockaburra efter några år. Men de kvinnor som är lite sådär ”Pluras kök” står väl i bespisningen på Hinseberg ungefär.

Nej, fram med kokkonstens riktiga haggor i ljuset! Jag väntar spänt.