”En folkrörelse klingar mot skyn” #allsang

Sedan 1935 har det sjungits allsång på Skansen och 1938 slog det igenom på allvar.  Gunnar Mascoll Silfverstolpe skriver, förutom citatet i rubriken, i en tidningsartikel om Skansens program 1938 att: ”…kansliråd och hembiträden, sjuksköterskor och hantverkare, lärarinnor och flottister sjunger ur lyckliga hjärtan eller sjunger sig bort från ensamhet och hämningar, från förtretligheter, bekymmer [...]

Sedan 1935 har det sjungits allsång på Skansen och 1938 slog det igenom på allvar.  Gunnar Mascoll Silfverstolpe skriver, förutom citatet i rubriken, i en tidningsartikel om Skansens program 1938 att: ”…kansliråd och hembiträden, sjuksköterskor och hantverkare, lärarinnor och flottister sjunger ur lyckliga hjärtan eller sjunger sig bort från ensamhet och hämningar, från förtretligheter, bekymmer och sorger in i en ljus och otvungen gemensamhet under den rosiga kvällsskyn.” Denna formulering är underbar!

Under åren som följer går det upp och ner i intresset för allsången men med nya idéer, nya programledare och nya eldsjälar och idéskapare bakom scenen rullar det vidare. TV har varit med och sänt sedanden 3 augusti 1979 och sedan 1990 har det sänts varje sommar. Bosse Larsson var programledare under 14 år innan Lasse Berghagen tog vid 1994. Anders Lundin var praktikant några år innan han tog över 2005 och från och med i år är det Måns Zelmerlöw som leder allsången.

I år har man också en annan nyhet. Man kan vinna en plats på #guldsoffan. På Guldsoffan hamnar twittrare som tävlat till sig en plats via Twitter. Givetvis finns allsången också att gilla på Facebook. Så allsången bryter fram i ny mark och förnyelsen detta år gör att i alla fall jag dras tillbaka till programmet för att åtminstone kolla in twittrarna på #guldsoffan. Och en del av artisterna. Jag är dessutom så pass gammal att jag blir lite glad i hjärtat när tjejer i 15-16-årsåldern framme vid lilla scenen kan texten till sånger som Olle Adolphsons ”Trubbel” eller Siw Malmkvists ”Flickor bak i bilen” utantill.

Så förutom de skilda yrkena i Silfverstolpes formulering ovan kan vi även lägga till twittrare och ungdomar samt många fler som ingick i de 1 979 000 som såg första programmet 2011. Jag tror att morgondagens program kommer att slå det. Vi ses på #allsang!

 

Bakgrundsfakta hittat på http://www.skansen.se/artikel/en-folkrorelse-klingar-mot-skyn

Tittarsiffror hittat på http://www.resume.se/nyheter/2011/06/29/2-miljoner-sag-allsang-pa-/